Du är här

Hur gör man?

Här hittar du filmer som visar hur du använder På Riktigt. Klicka runt och se om du hittar det du söker. Om inte, kontakta oss på produktsupport@lineducation.se. Men kika först under Vanliga Frågor nedan.

GrupplistorUnder menyknappen Grupplistor.

Importera elever

Hur elever skapar kontonUnder menyknappen Administration kan du som lärare skapa en kod som dina elever använder när de loggar in i på riktigt. Se filmen så får du veta precis hur det går till.

Vanliga frågor

Hur lägger jag till en elev till en redan utdelad lärcirkel/uppgift/grupprum? Du klickar på lärcirkeln så den visas i bloggvyn. Klicka på Deltagare och välj in eleven.
Hur ändrar jag mina användaruppgifter? Du klickar på ditt namn längst upp till höger och väljer sedan Kontoinställningar.
Hur lägger jag in en bild på mig själv? Du klickar på ditt namn längst upp till höger och väljer sedan Kontoinställningar, välj därefter bild som du har på din dator och ladda upp filen.
Varför har jag inga elever i listan när jag ska dela ut en lärcirkel/uppgift/grupprum? Troligtvis har du inte bockat för dina klasser när du gick in i systemet. Du klickar på ditt namn längst upp till höger och väljer sedan Kontoinställningar, scrolla ner, välj alla klasser du undervisar i och spara.
Jag är inte kopplad till någon skola och hittar inte mina grupper, varför? Kontakta oss på supportmailen, produktsupport@lineducation.se, så hjälper vi dig. Ge oss information om ditt namn, skola, e-post, grupper du ska vara kopplad till och primary group, så löser vi det snabbt.
Vad är min Primary group? Det är den grupp där du är mentor. Om du inte är mentor för någon grupp så väljer du en klass där du undervisar mycket som din primary group.
Vi vill skapa fler grupper för skolan, med elever från olika klasser, hur gör man? På varje skola finns en skoladministratör för På Riktigt som har dessa behörigheter. Skoladmin kan skapa nya grupper och klasser, flytta elever som bytt klass på skolan samt generera registreringskoder för elever och lärare. Har ni inte utsett någon skoladmin så gör det och be den personen kontakta oss på supportmailen, produktsupport@lineducation.se.
Några elever i min klass får inte sina e-post med inloggningsuppgifter, vad ska jag göra? Hindra eleverna från att skapa flera konton genom att testa med olika e-post adresser. Be dem kolla sin skräppost. Om e-posten inte finns där så ska de begära ett nytt lösenord på inloggningssidan och klicka framåt, trots varningar”, så får de e-postmeddelandet.
Vad händer med elever som slutar på skolan eller byter till en annan skola? Elever som slutar på skolan arkiveras i ett år och det går att få fram viss information dessa elever postat in i På Riktigt så som filmer och bilder. Om eleven byter till en annan skola som också har På Riktigt kan eleven kontakta oss så administrerar vi bytet.
Hur lägger jag till information till en lärcirkel som jag bara vill att min klass skall ta del av? När du har valt den lärcirkel du vill använda och trycker på “Dela ut lärcirkel” finns det ett fält under själv rubriken där du kan skriva in information som bara rör din klass.
Kan eleverna komma åt och arbeta med en lärcirkel eller uppgift som är arkiverad? Eleverna kan komma åt både gamla lärcirklar och uppgifter men de kan inte arbeta i dem. Däremot finns all information kvar vilken kan användas som exempelvis repetition.
Kan jag som lärare ge eleverna respons via en fil på datorn eller via en film jag spelar in med datorn eller surfplattan? Ja, när du trycker på “svara” på en elevs inlägg finns en ikon som heter “Lägg till media”. Via den kan du själv välja hur du vill ge din elev feedback. Tänk på att all film måste behandlas varpå det är bra att hålla sig kortfattad.
Kan eleverna se varandras svar på en uppgift jag delat ut vid sidan av en lärcirkel? Nej, uppgifterna du delar ut är individuella vilket innebär att bara du och eleven ser er konversation. Skapar du däremot ett grupprum som du tilldelar flera elever ser de varandras svar och kan ge varandra respons.
Kan jag som lärare följa några av mina elever lite extra? Ja det kan du. Under fliken “Min yta” kan du göra en elevsök på flera elever. När du sökt fram de elever du vill följa extra noggrannt väljer du spara och skapar på så vis en prenumeration på dessa elevers arbete. Naturligtvis kan välja att spara och prenumerera på en enskild elev.
Hur hittar jag lättast en lärcirkel som passar in på det område jag vill arbeta med? Det finns lite olika sätt att hitta lärcirklar i biblioteket. Du kan exempelvis frisöka på ett ord som kan finnas med i en rubrik, i en förmåga, ett centralt innehåll, ett syfte eller ett taggord som lärcirkelns producent lagt till. Du kan också sortera på både ämne och årskurs. Ett ytterligare alternativ är att använda Lgr-11 sökningen där du väljer ämne och sen bockar för de syften, centrala innehåll och förmågor du vill arbeta med så att du filtrerar fram lärcirklar.
Jag har elever som är med i systemet men inte är kopplade till någon klass, hur får jag dem till rätt klass? Kontakta oss och bifoga e-postadresser till de elever som saknar klass så hjälper vi dig.
Kan man dela ut en lärcirkel tillsammans med en annan lärare? Ja, om ni undervisar i samma klass och eleverna ska arbeta med en ämnesövergripande lärcirkel så bör ni dela ut den tillsammans. Det går till så att en av er går till biblioteket och letar upp lärcirkeln och delar ut den till eleverna på vanligt sätt. Men samtidigt som man väljer klass så klickar man också i den andra läraren som ska delta i jobbet.
Vad gör jag när jag och eleverna arbetat färdigt med en lärcirkel? När ni anser att ni är klara med arbetet i en lärcirkel går du in på lärcirkeln och väljer “Arkivera lärcirkeln”. Den hamnar då i ditt arkiv med all information kvar så att du och eleverna kan titta på den i efterhand.
Jag kan inte öppna den sida jag vill i På Riktigt och ibland står det “bad request”, vad gör jag? Pröva med att “rensa cookies” i din webbläsare. Det fungerar lite olika beroende på vilken webläsare du har men använder du till exempel Chrome gör du som följer. Gå in på Historik>Visa fullständig historik>Ta bort webinformation>Ta bort cookies och andra webbplats - och plug-in data. Välj också vilken tidsperiod du vill ta bort, till exempel de senaste fyra veckorna.

Hjälp

Har du tekniska problem, använd vår supportmail produktsupport@lineducation.se.